CAFÉ PRIMA

W S P Ó L N E   C H W I L E   P R Z Y   K A W I E

Spróbuj już dziś przepisów na kawę polecanych przez markę Prima!

ESPRESSO

SKŁADNIKI:

zmielone ziarna kawy arabica
woda o temperaturze ok. 90 °C

OPIS PRZYGOTOWANIA:

Umieść porcje zmielonej kawy (ok. 30 ml) w ekspresie i parz przez
20-30 sekund. Otrzymasz mocny, aromatyczny napar okryty
delikatną, aksamitną pianką crema.

Czy wiesz, że niezwykła kariera espresso rozpoczęła się w 1938 r.,
kiedy to Włoch, Achille Gaggii, opatentował pierwszy ekspres ciśnieniowy?

CAPPUCCINO

SKŁADNIKI:

100 ml espresso
150 ml chłodnego mleka (2-3, 2%)
czekolada albo kakao do dekoracji

OPIS PRZYGOTOWANIA:

Nalej do filiżanki mleko o temperaturze ok. 60 °C, a następnie
delikatnie je spień. Do tak przygotowanej puszystej pianki dodaj
przygotowaną wcześniej kawę.

Czy wiesz, że „cappuccio” oznacza po włosku kaptur, a „cappuccino”
to zdrobnienie oznaczające „kapturek”?

CAFE LATTE

SKŁADNlKI:

30 ml espresso
szklanka mleka (2-3, 2%)
ulubiony syrop, cynamon bądź wiórki czekoladowe

OPIS PRZYGOTOWANIA:

Do wysokiej, przezroczystej szklanki dodaj ulubiony syrop (opcjonal-
nie) oraz podgrzane i spienione mleko. Następnie dolej kawę,
uważając, aby nie wymieszać poszczególnych warstw napoju.

Czy wiesz, że co roku w Polsce odbywają się mistrzostwa w latte art,
czyli w sztuce Marzenia obrazów na kawie za pomocą mleka?

KAWA PO IRLANDZKU

SKŁADNIKI:

150 ml czarnej kawy lub espresso
20-30 ml whiskey
100 ml gęstej śmietanki (BO-36%)
1 łyżeczka brązowego cukru

OPIS PRZYGOTOWANIA:

Do kieliszka dodaj podgrzane whiskey i cukier oraz świeżo zaparzone espresso lub czarną kawę. Nastepnie delikatnie wymieszaj i nałóż lekko spienioną śmietankę.

Czy wiesz, że kawę po irlandzka stworzył szef lotniska Foynes w Irlandii, który podawał ją dla rozgrzania pasażerom lecącym do Ameryki?

MOKKA

SKŁADNIKI:

30 ml espresso
3/4 szklanki mleka
kilka kostek ciemnej bądź mlecznej czekolady
30 ml śmietanki (BO-36%)
cynamon do dekoracji

OPIS PRZYGOTOWANIA:

Do filiżanki nalej kawę z rozpuszczoną w niej czekoladą oraz gorące
mleko. Całość wymieszaj, przykryj ubitą śmietanką i posyp cynamonem.

Czy wiesz, że nazwa „mokka” pochodzi od portu w Jemenie, skąd
sprowadza się kawę o charakterystycznym czekoladowym smaku?