Włoska kawiarka

Włoska kawiarka zwana moką to prosty sposób na kawę o intensywnym smaku i bogatym aromacie. Przygotowywanie kawy w kawiarce przypomina proces przygotowywania espresso – pod wpływem ciśnienia gorąca woda przechodzi przez zmielone ziarna, wydobywając z nich szlachetny aromat. Metoda dla miłośników klasycznych smaków.

Włoska kawiarka
French press

French press

French press czyli prosty sposób na zalewaną kawę bez fusów. Jeśli lubisz smak długo zaparzanej kawy, koniecznie poznaj zalety tzw. french pressa. Szklany zaparzacz z tłokiem zakończonym sitkiem sprawi, że skutecznie oddzielisz napar od zmielonych ziaren. Korzystanie z niego jest bardzo proste i ułatwia serwowanie gotowego napoju.

Ekspres ciśnieniowy

Ekspres ciśnieniowy jest polecany zarówno miłośnikom kawy we włoskim stylu, jaki i kawy z dodatkiem mleka. Na rynku można wybierać spośród różnych modeli ekspresów – od bardzo prostych do wyposażonych w młynki do kawy oraz systemy spieniające mleko. Dzięki ekspresowi ciśnieniowemu możesz przygotować mocne espresso, ale także doskonałe cappuccino, latte lub macchiato.

Ekspres ciśnieniowy
Przelew

Przelew

Przelew zwany dripperem od angielskiego słowa drip, czyli przelewać. Aktualnie, metoda coraz bardziej zyskująca popularność. Parzenie kawy przelewowej nie jest trudne, a pozwala wydobyć z ziaren wyjątkowy aromat. Będziesz potrzebować do tego celu „kieliszek” zwany dripperem, papierowy filtr i grubo zmieloną kawę. Po wsypaniu kawy do filtra stopniowo przelewaj ją gorącą – nie wrzącą – wodą. Przelew jest polecany dla miłośników czarnej kawy.

Ekspres przelewowy

Ekspres przelewowy działa na takiej samej zasadzie jak dripper, natomiast proces zaparzania kawy odbywa się automatycznie. Dzięki niemu możesz szybko przygotować sporą porcję pełnej aromatu kawy. Wystarczy nalać wody do znajdującego się w ekspresie pojemnika, nasypać zmielonej kawy do papierowego lub metalowego filtra i włączyć urządzenie. Kawa przygotowana w ekspresie przelewowym smakuje doskonale zarówno czarna, jak i z mlekiem.

Ekspres przelewowy